حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی فرمودند وقف یک نهاد ممتاز دینی است ، باید از طریق تشویق مردم به وقف و همچنین ادای صحیح حق واقف در مورد موقوفه اش، سنت وقف را بیش از پیش در جامعه ترویج کرد.

ایشان خاطر نشان کردند:مهمترین مسئله در وقف، عمل امینانه نسبت به موضوع وقف است.

اکنون عرصه های متعددی برای وقف وجود دارد که از جمله آنها، پزشکی، علم و آموزش، تحقیقات و پژوهش، علوم جدید، محیط زیست و ترویج دین به شکل های مدرن است.

نظارت مستمر مدیران بر زیر مجموعه خود در همه دستگاهها ضروری است ، این نظارت به معنای این است که وظایف بخصوص در موضوع بسیار مهم وقف، بصورت صحیح و کامل انجام شود و خدای نکرده غفلت ها و یا لغزش ها موجب ناتمام ماندن کارها و ناقص انجام شدن وظایف نشود.

رهبر معظم انقلاب فرمودند وقف یكی‌ از كارسازترین‌ و سالمترین‌ شیوه‌هایی‌ است‌ كه‌ تمكن‌ مالی‌ را به‌ صورت‌ احسانی‌ ماندگار، در خدمت‌ نیازهای‌ جامعه‌ قرار می‌دهد و اراده‌ی‌ نیك‌ آدمی‌ را پس‌ از طی‌ دوران‌ زندگی‌، همچنان‌ زنده‌ و كارساز نگه‌ می‌دارد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای وقف را عمل بسیار خوب و مبارك دانستند و با اشاره به وجود سنت حسنه وقف در اسلام و ادیان توحیدی خاطرنشان كردند: فرهنگ وقف باید بیش از پیش ترویج شود و گسترش یابد.

ایشان با اشاره به وجود موقوفات متعدد و متنوع در كشور، عمل شایسته به نیت واقف را در گسترش فرهنگ وقف مؤثر ارزیابی كردند و افزودند: عملكرد و اقدامات خوب متولیان و ادارات اوقاف، موجب ترویج فرهنگ وقف می شود.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به تخلف متولیان موقوفات و مدیران اوقاف در رژیم طاغوت خاطرنشان كردند: یكی از اقدامات اساسی نظام اسلامی احیای نیت خیر واقفین است كه این خدمت بزرگ به عهده سازمان اوقاف و امور خیریه است و موجب رضایت خداوند متعال و خشنودی مردم می شود.

رهبر معظم انقلاب نظرشان بر این است كه این حكم اسلامی باید در جامعه رونق پیدا كند و ابعاد آن به لحاظ تاریخی، اجتماعی، اسلامی و اخلاقی و دینی تبیین شود و به جامعه اطلاع‌رسانی شود.
ثانیاً ایشان انتظار دارند كه عموم جامعه به‌خصوص كسانی كه از ثروت برخوردارند، نسبت به این سنت حسنه پیامبر اكرم و ائمه(ع) اقدام كنند. از سازمان اوقات و ادارات وابسته نیز انتظار دارند كه مردم را ـ به‌خصوص متمكنین را ـ به این سنت حسنه تشویق كنند.
البته تشویق هم دو بعد دارد. تشویق زبانی و هم تشویق عملی. تشویق زبانی همان تبلیغ است. این‌كه ابعاد مختلف و احكام وقف تبلیغ و با استفاده از رسانه‌ها‌ در جامعه مطرح و فرهنگ‌سازی شود. ولی مهم‌تر از آن تشویق عملی است كه متولیان وقف، امانت‌دار خوبی باشند و اعتماد عموم مردم را جلب كنند و مردم نسبت به اداره‌ی اوقاف و مدیران وقف اعتماد كامل داشته باشند تا این امانت‌شان را با خیال راحت به مدیران و متولیان وقف بسپارند. البته این مهم حاصل نخواهد شد مگر با اِعمال صحیح، رعایت امانت‌داری و وجدان كاری همراه با التزام و رعایت مسائل  و احكام دینی در مورد وقف.

وقف، یك امر دینی است و باید عالمان دین كه در این امر تخصص دارند و مبانی قرآن و روایات، احكام وقف را استنباط می‌كنند و در اختیار مردم قرار می‌دهند به این مسئله اهتمام بورزند.
دانشگاه‌ها و مراكز علمی و آموزشی و پژوهشی اعم از وزارت آموزش و پروش و وزارت علوم، مؤسسات فرهنگی و آموزشی در كل كشور نیز نقش تعیین‌كننده‌ای در اشاعه فرهنگ وقف دارند.
عرصه رسانه اعم از صدا و سیما، مطبوعات، سایت‌ها، خبرگزاری‌ها و در مجموع فضای مجازی كه امروزه كاربرد بالایی دارد. اگر رسانه‌ها با توجه به ضریب نفوذشان در حوزه فرهنگ وقف فعال گردند، بسیار كارگشاست.

ائمه جمعه و  ائمه جماعات مساجد كه تریبون در اختیار دارند و خودشان مسئولیت اجتماعی، سیاسی و مذهبی نیز دارند و مورد اعتماد مردم هستند هم یك دستگاه وسیع اطلاع‌رسانی و یك اهرم كارآمد برای اشاعه فرهنگ وقف به حساب می‌آیند. این چند مجموعه وظیفه دارند نسبت به تبلیغ و ترویج فرهنگ وقف كمك كنند.
سازمان اوقاف به عنوان متولی مستقیم در این زمینه كارهایی را شروع كرده است اما به‌تنهایی از عهده سازمان اوقاف برنمی‌آید كه این كار را انجام دهد. به‌علاوه این‌كه این سرمایه، سرمایه‌ای است كه به همه اقشار جامعه خدمات می‌دهد و به همین دلیل انتظار است همه اقشار جامعه كه از خدمات وقف بهره‌مند می‌شوند متقابلاً بهره‌ای هم برسانند و در حوزه فرهنگ‌سازی وقف اقدامات مؤثری انجام دهند. متأسفانه این مسئله اتفاق نیفتاده است و ما با نقطه مطلوب فاصله زیادی داریم.
البته علاوه‌بر این تبلیغات ویژه فرهنگ وقف، اصلاح مدیریت هم یك امر ضروری است. در ابعاد مختلف، اعم از ‌امانت‌داری و تدین و شایستگی مدیران وقف نسبت به حفظ این امانت الهی و تلاش و كوشش فراوان آن‌ها خود یكی از راه‌های تبلیغ وقف است كه مردم بدانند افرادی كه در حوزه وقف دخیل هستند، افراد مؤمن و پاكی هستند.

نكته‌ی مؤثر دیگر در تبلیغ و ترویج فرهنگ وقف، نقش مدیران اجرایی كشور است؛ آن‌هایی كه با سرمایه وقف سروكار دارند مانند استان‌داران، ‌فرمان‌داران، شهرداران، بخش‌داران، وزرا و همچنین نمایندگان مجلس،‌ دستگاه قضایی، ادارات مربوط به اوقافات، دستگاه ثبت. ضمن این‌كه نیروهای اطلاعاتی و امنیتی باید با موقوفه‌خواری و كسانی كه به این سرمایه دست‌اندازی می‌كنند - و متأسفانه در طول سالیان گذشته به این كار غیر شرعی عادت كرده‌اند- مبارزه كنند. مردم باید ببینند كه دستگاه‌های نظام اسلامی در قوای مختلف این سرمایه‌ را نگهداری می‌كنند و مدافع حق و حقوق وقف هستند.

  اولین نكته‌ای كه ایشان ـ در اولین دیدار رسمی سرپرست سازمان اوقاف- به آن اشاره كردند این بود كه سازمان اوقاف باید یك مجموعه پاكیزه، پرنشاط و فعال باشد.
نكته‌ی دوم كه آقا گفتند این بود كه طبیعت وقف طمع‌ورزی است، چون با پول و مسائل مادی سروكار دارد. بعد فرمودند قبل از انقلاب و متأسفانه بعد از انقلاب كسانی در این مجموعه آمدند و كیسه‌ای برای خودشان دوختند و به فكر جیب خود بودند. ایشان توصیه كردند كه شما ریشه‌ی این طمع به وقف را از بین ببرید كه البته این كار آسانی نیست.
نكته‌ی سوم مورد اشاره رهبری این بود كه مردم می‌بینند كه شما درست عمل می‌كنید یا نه؟ در واقع همان امانت‌داری و درست عمل كردن دوباره از سوی اشان گوشزد شد.
نكته‌ی دیگری كه آقا اشاره كردند، اصلاح متولیان وقف بود. گفتند كه متولیان خیلی مهم هستند و باید نظارت ویژه‌ای بر روی آن‌ها داشت.
نكته‌ی دیگر مصرف صحیح وقف است؛ یعنی همان نیت واقف كه پیش‌تر به آن اشاره شد.
در مجموع دیدگاه رهبر معظم انقلاب آن است كه ما هم اعتماد مردم را جلب كنیم و هم حكم خدا را مراعات كنیم. چون همان حكم خدا را كه در وقف اجرا كنیم عامل جلب اعتماد مردم هم می‌شود. اگر این را زیر پا گذاشتیم، عامل بی‌اعتمادی مردم می‌شود.

منبع:KHAMENEI.IR